Recepti
Kaša od žitarica
Kašu pripremajte od celog zrna žitarice (pirinač, proso, heljda) ili od presovanog zrna (tzv.musli, pahuljice od heljde).
Ako koristite celo zrno, onda je priprema na sledeći način: zrno odabrane žitarice potopite uveče. Naredno jutro ga skuvajte. Kada voda proključa, ubacite žitaricu i kuvajte dok ne počne da se zgušnjava. Ubacite cimet, laneno seme, promešate, sklonite sa vatre, ocedite višak vode ako ima i ostavite da se ohladi. Nakon toga dodajete voće, povrće odnosno ostale sastojke predviđene receptom.
Ako koristite musli, odnosno pahuljice (heljda) onda je priprema na sledeći način: vodu zagrejete do ključanja i njom prelijete predviđenu količinu muslija. Kratko kuvate, par minuta na smanjenoj vatri. Sklonite i ostavite tako potopljeno 2-3 minuta, ocedite višak vode, ostavite da se prohladi i dodate ostale sastojke.
Recept za hleb bez glutena i kvasca
450g heljdinog brašna
150g pirinčanog brašna
700ml tople vode
1.5 kk sode bikarbone
malo ulja
malo soli
Priprema:
Sve sastojke izmešati u činiji. So i ulje dodati po ukusu. Potrebno je da se dobije gustina smese kao za gušću proju. Smesa se izlije u pravougaoni kalup obložen papirom za pečenje. Rerna se zagreje na 200C i hleb se peče 20 minuta. Nakon tog vremena, prekriti hleb papirom za pečenje i peći još 20 minuta. Hleb je tada gotov i papir se lako odvaja od njega. Pečen hleb izvaditi i uviti u čistu i suvu krpu. Papir se može odvojiti nakon hlađenja. Može se čuvati u frižideru nedelju dana, narezan na kriške ili ceo.
* Koristeći predloženu recepturu, uzmite brašna od drugih žitarica.
Pašteta od povrća
200g graška
2sk samlevenog susama
ulje, so, biber
peršunov list, mirođija..
1 čen belog luka
Priprema:
Grašak obariti, ocediti i izmiksati u blender sa susamom, uljem i ostalim sastojcima.
Na ovaj način se može praviti pašteta od bilo kod povrća uz dodatak začina prema ukusu.
Ovakva pašteta ne može dugo opstati jer nema aditiva i konzervanasa, pa je čuvajte u staklenoj tegli u frižideru.
Pečen proso sa bundevom
2 šolja prosa
2 šolje bundeve sečene na kockice
1.5 šolja vode
dva prstohvata morske soli
Priprema: Oprati proso i propržiti ga na suvom tiganju, sve dok ne dobije zlatnu boju. Bundevu operite i nasecite na kockice. Proso i bundevu stavite u ekspres-lonac, dodajte morsku so i vodu, poklopite i stavite na vatru. Kad počne da šišti kuvajte iznad štitnika za plamen 15 do 20 minuta. Uklonite lonac sa ringle i pustite da pritisak padne. Prespite u pokriven pleh i pecite u rerni (prethodno zagrejanoj na 200 stepeni), 30 minuta. Kada je pečeno, proso sa bundevom gotovo treba da je čvrsto, kao hleb. Nasecite na kocke i služite uz čorbu ili salatu.
Voćni šejk
banana 2 urme badem 2dl biljnog mleka lanene semenke Priprema: Ugrejati mleko na blagoj vatri. Urme potopiti u mleko da malo odstoje. Sirovi badem potopiti u vodu da odstoji par sati. Lanene semenke samleti. Presuti sve sastojke u blender. Izmiksati.
Kuglice
300g suvog voća (smokva, kajsija, šljiva..) voda mleveni i seckani badem Priprema: Samleti suvo voće u blenderu, dodati mleveni i seckani badem, zatim malo vode, toliko da se mogu napraviti loptice. Napravljene kuglice uvaljati u kakao (kokos).
Pečene jabuke
2 jabuke 1sk kokosovog ulja 2sk vode 1kk đumbira u prahu, cimet Priprema:
Jabuke oprati, staviti na pleh i preliti sladom razmućenim u vodi. Peći 20-30 minuta u rerni na 180 stepeni, pred kraj posuti đumbirom. Slad: Agava sirup, Stevija, ječmeni slad, pirinčani slad, javorov sirup.