Svetski dan bezbednosti pacijenata 2024.

Svetski dan bezbednosti pacijenata 2024.

Svetski dan bezbednosti pacijenata, jedna od globalnih inicijativa Svetske zdravstvene organizacije, nastavlja svoju ključnu misiju i 2024. godine. Ustanovljen 2019. godine na 72. Svetskoj zdravstvenoj skupštini usvajanjem rezolucije  – „Globalna akcija za bezbednost pacijenata“ i obeležava se svake godine 17. septembra. Cilj je podizanje svesti, jačanje globalnog razumevanja i podsticanje solidarnosti među državama članicama kako bi se unapredila bezbednost pacijenata. Svake godine bira se nova tema koja ističe važnu oblast u bezbednosti pacijenata koja zahteva pažnju.

Za 2024. godinu izabrana je tema „Unapređenje dijagnostike za bezbednost pacijenata,“ naglašavajući ključnu ulogu tačne i pravovremene dijagnoze za bezbednost pacijenata. Dijagnostičke greške, koje mogu nastati zbog kognitivnih i sistemskih faktora, čine značajan deo štete u zdravstvenom sistemu. Ove greške uključuju kasno dijagnostikovanje, netačne ili propuštene dijagnoze. Gotovo 16% šteta koje se mogu sprečiti u zdravstvenim sistemima odnosi se na dijagnostičke greške, što zahteva akciju. 

Pod sloganom „Uradimo kako treba, sačuvajmo sigurnost!“, globalna zajednica poziva na smanjenje dijagnostičkih grešaka kroz različite intervencije zasnovane na sistemskom razmišljanju, ljudskim faktorima i aktivnom angažovanju pacijenata, njihovih porodica izdravstvenih radnika. Ove intervencije uključuju detaljno dokumentovanje anamneze pacijenta, temeljne kliničke preglede, bolji pristup dijagnostičkim testovima i tehnološka rešenja za smanjenje grešaka.

Ciljevi Svetskog dana bezbednosti pacijenata 2024:

  1. Podizanje globalne svesti o uticaju dijagnostičkih grešaka na štetu pacijenata i o značaju tačne, pravovremene i bezbedne dijagnoze.
  2. Unapređenje bezbednosti dijagnostike kroz integraciju u politiku i kliničku praksu na svim nivoima zdravstvene zaštite.
  3. Podsticanje saradnje između donosioca odluka, lidera u zdravstvu, zdravstvenih radnika, organizacija pacijenata i drugih zainteresovanih strana.
  4. Osnaživanje pacijenata i njihovih porodica da aktivno učestvuju u dijagnostičkom procesu.

Naše udruženje je već dalo svoj doprinos projektom „Ne odlaži, uoči rano“ - edukacijom lekara opšte medicine, sestara i faramaceuta o zapaljenskim reumatskim bolestima i nastavlja da se bori za bezbednost pacijenata. Zajedno možemo učiniti zdravstvenu zaštitu sigurnijom!

Povezane vesti