Kaša od žitarica
Kašu pripremajte od celog zrna žitarice (pirinač, proso, heljda) ili od presovanog zrna (tzv.musli, pahuljice od heljde).
Ako koristite celo zrno, onda je priprema na sledeći način: zrno odabrane žitarice potopite uveče. Naredno jutro ga skuvajte. Kada voda proključa, ubacite žitaricu i kuvajte dok ne počne da se zgušnjava. Ubacite cimet, laneno seme, promešate, sklonite sa vatre, ocedite višak vode ako ima i ostavite da se ohladi. Nakon toga dodajete voće, povrće odnosno ostale sastojke predviđene receptom.
Ako koristite musli, odnosno pahuljice (heljda) onda je priprema na sledeći način: vodu zagrejete do ključanja i njom prelijete predviđenu količinu muslija. Kratko kuvate, par minuta na smanjenoj vatri. Sklonite i ostavite tako potopljeno 2-3 minuta, ocedite višak vode, ostavite da se prohladi i dodate ostale sastojke.
Recept za hleb bez glutena i kvasca 
450g heljdinog brašna
150g pirinčanog brašna
700ml tople vode
1.5 kk sode bikarbone
malo ulja
malo soli
Priprema:
Sve sastojke izmešati u činiji. So i ulje dodati po ukusu. Potrebno je da se dobije gustina smese kao za gušću proju. Smesa se izlije u pravougaoni kalup obložen papirom za pečenje. Rerna se zagreje na 200C i hleb se peče 20 minuta. Nakon tog vremena, prekriti hleb papirom za pečenje i peći još 20 minuta. Hleb je tada gotov i papir se lako odvaja od njega. Pečen hleb izvaditi i uviti u čistu i suvu krpu. Papir se može odvojiti nakon hlađenja. Može se čuvati u frižideru nedelju dana, narezan na kriške ili ceo.
* Koristeći predloženu recepturu, uzmite brašna od drugih žitarica.
Pašteta od povrća 
200g graška
2sk samlevenog susama
ulje, so, biber
peršunov list, mirođija..
1 čen belog luka
Priprema:
Grašak obariti, ocediti i izmiksati u blender sa susamom, uljem i ostalim sastojcima.
Na ovaj način se može praviti pašteta od bilo kod povrća uz dodatak začina prema ukusu.
Ovakva pašteta ne može dugo opstati jer nema aditiva i konzervanasa, pa je čuvajte u staklenoj tegli u frižideru.
Pečen proso sa bundevom 
2 šolja prosa
2 šolje bundeve sečene na kockice
1.5 šolja vode
dva prstohvata morske soli
Priprema:
Oprati proso i propržiti ga na suvom tiganju, sve dok ne dobije zlatnu boju. Bundevu operite i nasecite na kockice. Proso i bundevu stavite u ekspres-lonac, dodajte morsku so i vodu, poklopite i stavite na vatru. Kad počne da šišti kuvajte iznad štitnika za plamen 15 do 20 minuta.
Uklonite lonac sa ringle i pustite da pritisak padne. Prespite u pokriven pleh i pecite u rerni (prethodno zagrejanoj na 200 stepeni), 30 minuta. Kada je pečeno, proso sa bundevom gotovo treba da je čvrsto, kao hleb. Nasecite na kocke i služite uz čorbu ili salatu.
Voćni šejk 
banana
2 urme
badem
2dl biljnog mleka
lanene semenke
Priprema:
Ugrejati mleko na blagoj vatri. Urme potopiti u mleko da malo odstoje. Sirovi badem potopiti u vodu da odstoji par sati. Lanene semenke samleti. Presuti sve sastojke u blender. Izmiksati.
Kuglice
300g suvog voća (smokva, kajsija, šljiva..)
voda
mleveni i seckani badem
Priprema:
Samleti suvo voće u blenderu, dodati mleveni i seckani badem, zatim malo vode, toliko da se mogu napraviti loptice. Napravljene kuglice uvaljati u kakao (kokos).
Pečene jabuke
2 jabuke
1sk kokosovog ulja
2sk vode
1kk đumbira u prahu, cimet
Priprema:
Jabuke oprati, staviti na pleh i preliti sladom razmućenim u vodi. Peći 20-30 minuta u rerni na 180 stepeni, pred kraj posuti đumbirom. Slad: Agava sirup, Stevija, ječmeni slad, pirinčani slad, javorov sirup.