+381 60 3344691 udruzenje@ors.rs

U subotu, 18.05.2019. godine, Udruženje obolelih od reumatskih bolesti RS (ORS) podružnica Niš organizovalo je izlet. Bilo je ukupno 16 čanova koji su krenuli iz Niša, a u Poganovu su nam se pridružila još dva člana.

Krenuli smo u 900 iz Niša u odličnom raspoloženju i po lepom sunčanom danu.

Obišli smo manastir Sukovo posvećen Uspenju Presvete Bogorodice. Prizor manastira okružen prelepom prirodom ostavio nas je bez daha. Jedan od otaca manastira Sukovo nam je besedio o nastanku samog manastira i objasnio značenje fresaka i kulturno – istorijski značaj ovog manastira.

Nakon obilaska manastira Sukovo, obišli smo manastir Poganovo koji se nalazi dvadesetak kilometara od Dimitrovgrada na levoj obali reke Jerme. Manastir je posvećen Svetom Jovanu Bogoslovu. O nastanku manastira kao i njegovom značaju besedio nam je jedan od otaca manastira. Beseda koje smo čuli o freskama, značaju vere i istorijskim podacima ostavila je poseban utisak na sve nas.

Lepota prirode, lep i sunčan dan sa jedne strane i osećaj smirenosti koje nam je pružila blizina manastira je blagotvorno delovalo na sve.

Slobodno vreme smo iskoristili za šetnju, sportske aktivnosti i za druženje na čistom vazduhu.

Nakon toga je bio organizovan ručak u etno restoranu „Konak Toša“ u selu Poganovo. Lep ambijent sa etno detaljima dodatno je ulepšao već uspešan izlet i dobro raspoloženje.

Po dolasku u Niš imali smo fakultativni odlazak u Istorijski Arhiv grada Niša povodom Noći muzeja. Posetili smo izložbu pod nazivom „Svetlopisi vekova“ koja fotografijama i eksponatima opisuje stari Niš sa akcentom na društveno-kulturni život u periodu od 1874. do 1995. godine. Poseta Istorijskom Arhivu je na najlepši način zaokružila ceo izlet.

Po mišljenju svih učesnika IZLET JE PROTEKAO ODLIČNO! Vreme fenomenalno, korisna saznanja, prelepa priroda, dobra hrana i naravno veselo društvo.

Nadamo se da ćemo imati još mnogo ovako lepih druženja sa većim brojem članova i da će ovo naše druženje ostati u lepom sećanju svih nas.

Zapisnik sačinila:

Predsednica podružnice ORS-a Niš

Danijela Janković

Podelite ovu stranicu
  •  
  •  
  •  
  •