+381 60 3344691 udruzenje@ors.rs

U nedelju, 22.aprila 2018. godine, Udruženje obolelih od reumatskih bolesti RS (ORS) organizovalo je jednodnevni izlet za Loznicu, manastir Tronošu, Tršić i Banju Koviljaču.

Posle prijatne vožnje do Loznice, gde nas je dočekao vodič g. Zoran i celim putem pratio i temeljno upoznavao sa znamenitostima mesta koje smo obilazili. Posle pauze uz šoljicu kafe u simpatičnom restoranu iznad reke Jadar, sa prekrasnim cvećem unaokolo, stigli smo umanastir Tronošu.

Skriven u bisernoj školjki šumovitih ogranaka Gučeva, manastir je često bio meta napada i pljačke, danas je on divno uređen i svakako vredan posete.

Tu u manastiru gde je bila škola za opismenjavanje srpske omladine, načinio je svoje prve korake ka učenosti Vuk Stefanović Karadžić.

Sledi poseta Tršiću, rodnoj kući Vuka iz koje je krenuo u dalja usavršavanja da bi kasnije izveo najveću kulturnu revoluciju u novijoj istoriji srpskog naroda.

Usput smo sreli mnogo dece i omladine koji su pažljivo slušali i strpljivo čekali da obiđu predviđeno.

I kao i svaki izlet, program je obuhvatao ručak u Tršiću, restoranu „Promaja“ gde je goste dočekala tradicionalna trpeza, bogata i ukusna.

Sledi Banja Koviljača, opet mala pauza za kafu i šetanje kroz jedan od najlepših parkova gde vrvi od omladine i dece, gde se oporavljaju pacijenti tamošnjih klinika.

Veoma je važno napomenuti, da ovakvi izleti pedstavljaju ne samo prijatno već i korisno druženje za osobe, u ovom slučaju sa reumatskim oboljenjima. To je prilika koju su pacijenti iskoristili da medjusobno izmene iskustva sa odredjenom terapijom, da otvoreno progovore o tegobama, poboljšanjima i pogoršanjima svojih stanja. Ponekad se u tim razgovorima sazna nešto novo iz tudjih iskustava, što možda kasnije mogu sami da primene i sebi pomognu i tako doprinesu poboljšanju kvaliteta života.

Bilo je u grupi osoba koje su se teže kretale, ali su pažnja vozača i ostalih učesnika pokazali, da se pomažući jedni drugima svi mogu osećati normalno i prijatno.

Druženje se i ovoga puta pokazalo kao jedan od važnih elemenata u savladavanju teškoća i možda mala podrška, kako u psihičkom tako i fizičkom smislu.

Sve pohvale organizatorima u nadi da će se ovakvi lepi i korisni susreti i na dalje organizovati.

Članica ORS-a.

Podelite ovu stranicu
  • 33
  •  
  •  
  •