+381 60 3344691 udruzenje@ors.rs

IZVEŠTAJ

European patient innovation summit(EPIS) 2019, pod okriljem farmaceutske kuće Novartis

„Pacijenti u digitalnom svetu: izazovi i rešenja“

Predstavnik Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije (ORS) na ovom dvodnevnom skupu bila je Ilić Sonja. Bilo je 11 učesnika iz Srbije, kao predstavnici nekoliko udruženja iz Beograda, Niša i Novog Sada.

Na samom skupu u Zagrebu su bili predstavnici udruženja iz Bosne i Hercegovine, Srbije, i zemlje domaćina Hrvatske, kao i predstavnici Novartisa.

Cilj skupa je bilo upoznavanje predstavnika udruženja sa novim tehnologijama i njihovom implemetacijom u radu, ali i korišćenja tehnologija kao spone između lekara, zdravstvenih centara, pacijenata fondova. Predavanje o značaju i zastupljenosti elektronskih medija „Digitalna slika Hrvatske: mogućnosti i opasnosti za udruge“ održao je Boris Trupčević, CEO 24 sata, Styria. Kako da dođemo do medija? Kako da se i naš glas čuje? Kako i kad da organizujemo konferencije za štampu? Kako da naše objave na društvenim mrežama dođu do što većeg broja ljudi? Ovo su samo neka od pitanja na koje je …. pokušao da odgovori. Bilo je reči i o tome kako da ove tehnologije koje danas posedujemo iskoristimo na najbolji mogući način da nam olakšaju život i povežu nas.

Katarina Leko i Katja Vretenar, agencija Manjgura održale su radionicu „Kako organizovati digitalnu kampanju“. Naprimer kako napisati objave na društvenim mrežama, šta treba da sadrže, koliko puta ih objavljivati…

Na kraju rada prvog dana, organizatori su priredili večeru u restoranu „Boban“, u centru Zagreba, gde smo, uz fino druženje i opuštajuću atmosferu sa domaćinima, sumirali protekli dan.

Drugi dan skupa bio je posvećen međunarodnoj razmeni iskustava, putem uključenja preko habova (video bimovi) iz drugih delova Evrope. Na taj način su nam se obratili predstvnici lokalnih udruženja i predstavnika iz Novartisa, odnosno drugih mesta gde su se sastanci takođe održavali. Posebno bismo istakli obraćanja predsstavnika iz Dablina, Brisela, Minhena, Pariza, Zagreba, Madrida, Lisabona… Razgovaralo se o korišćenju elektronskih kartona u zdravstvu, njihovoj primeni, bojaznima o zaštiti podataka o pacijentima, kako prevazići eventualne probleme… Zatim korišćenja određenih aplikacija koje bi pomogle pacijentima u primeni lekova, podsetnicima kada da ih primenjuju… Govorilo se i o razvoju veštačke inteligencije, o tome kako je prihvatiti u današnjem društvu i kako će ona na nas uticati i biti nam od koristi. Korišćenjem habova trebalo je suštinski da se čuje glas nas pacijenata, da nadležni znaju sa čime se mi suštinski suočavamo na svakodnevnom nivou, i kako da sve te probleme rešimo na što kvalitetniji način.

Završetak skupa je protekao sasvim u redu. Pun pozitivne energije. Dogovorili smo se da se vidimo i sledeće godine sa rešenjima i možda implementacijom svega ovoga koliko je moguće. Trebalo bi raditi na tome, koliko je moguće uvoditi nove tehnologije u rad. Animirati veći broj članova koji bi to mogli podržati, publiku koja bi nas videla, čula, razumela. Utisci su zaista pozitivni.

Podelite ovu stranicu
  •  
  •  
  •  
  •